Hur man hanterar stress

Att hantera stressen är största steget till att kontrollera situationen. Det är inte omöjligt att människor överdriver situationer. Vad kan du göra för att kontrollera din stress?

Allra först, måste du känna igen stress:

Stress symptom kan visa sig mentalt, socialt, och psykiskt. Detta innebär t.ex. utmattning, minskad/tappad aptit, huvudvärk, nedstämdhet, sömnbrist och trötthet. Att ta till alkohol, droger och andra medel för att dämpa symptomen är vanligt. Att känna av tvångskänslor, frustration eller apati kan bli följder av stressen.

 

Om du känner att stress stör dina studier, är det första du kan göra, att söka hjälp hos en skolpsykolog.

Vad kan du göra för att kontrollera din stress? Finns det några strategier? Genvägar?

 

Tänk positivt

Ge dig själv komplimanger för vad du gör, hur illa det än kan vara "Stress kan faktiskt hjälpa minnet, bara det är mindre (storleksmässigt) saker att komma ihåg och inte för många. Stress sänder mer glukos hjärnan, vilket gör att mer energi sänds ut i kroppen. Detta i sin tur hjälper hjärnan att komma ihåg och bearbeta minne. Å andra sidan, kan stress om det är negativ stress, hindra glukos att levereras till hjärnan, vilket gör att hjärnan har svårare att bearbeta information, och man lätt börjar glömma."

Testa att använda dig av stressen

Om du inte kan strida emot vad som tynger dig och inte fly från det, testa att flyta med det och lär dig av det. Du kan kanske uppnå andra mål.

Se dig omkring

Vad är det som stressar dig, är det något du kan ändra på? Finns det alternativa lösningar som gör att du kan leva med stresskällan, men minska stressen

Förflytta dig från stressen

Ge dig själv några korta pauser om dagen.

Lär dig dom bästa sätten du kopplar av på.

Meditation och andningsövningar är sedan länge bevisade, effektiva sätt att kontrollerna stress. Öva dig på att rensa sinnet på tankar som stör din koncentration.

Sätt realistiska mål för dig själv

Planera inte för mycket. Om du har i tankarna hela tiden, att vara överbokad orsakar stress. Tänk på att ha lite ledigt emellan.

Svettas inte i onödan

Try Prova att prioritera de viktigaste sakerna i första hand. Det visar sig om du har tid för resten.

Begrav dig inte i arbete

och irritera dig över att du inte hinner med. Ta han om saker allt eftersom det dyker upp, eller prioritera det som är viktigast

Se över hur du reagerar i olika situationer, ändra på det som inte är bra

Lär dig att hantera stressen för vad den är. Tänk på att du kan lära dig av den. Stressen är en reaktion kroppen använder sig av för att tala om att något inte stämmer.

Undvik stressade situationer;

Varför hata saker, personer m.m. När det bara är en känsla? Slösa inte på känslor. De kan komma att följa dig genom livet. Varför skapa oro, när det räcker att vara nervös? Varför skapa vrede när ilskan gör jobbet? Varför bli deprimerad när det räcker med att vara ledsen?

Gör något för andra

för att lätta på ditt eget sinne. Det känns väldigt glädjande för en själv när man ser glädjen från andra man hjälper

Få tillräckligt med sömn

För lite skapar irritation och därefter stress.

Arbeta bort stressen

med att på psykologisk väg driva bort den. Effektiva sysselsättningar är trädgårdsarbete, promenader, tennis, simma etc.

Undvik att stänga in dig själv eller fly

Alkohol och droger uttrycker stress. Dessa medel hjälper dock inte att driva bort stress, snarare hjälper till att förvärra situationen. De skapar dessutom beroende och skapar ännu mera stress pga. det. Beroende ger en slags "måste -känsla" att vilja ha mer av medlet, vilket dessutom bryter ner kroppen och sinnet.

Hantera en sjuk kropp

Grundkänslan bakom stress är en "jag är upprörd" -känsla. Att vara upprörd är psykiskt och skapas av den egna individen. Detta går att bearbeta. Försök att inte hetsa upp dig på onödiga saker."

 

Viktigast, om stressen sätter dig i svåra situationer som hindrar dig i ditt arbete och med studier, samt i det sociala livet, bör du söka proffisonell hjälp hos en skolpsykolog eller psykolog utanför skolan.

Källa: studygs.net

TOP skolor

Sollentuna international school

Bygatan 78, 19146 SOLLENTUNA
Telefon: 08-57922985
WWW: www.sollentuna.se/sis

Läs mer på

Alpha International College

Box 195, 59323 VÄSTERVIK
Telefon: 0704538712
WWW: www.alphainternationalcollege.com

Läs mer på

Alsalam

Hagagatan 51 A, 70346 ÖREBRO
Telefon: 019-123146
WWW: www.alsalam.se

Läs mer på

IT-Gymnasiet Västerås

Ingenjör Bååths gata 47, T 6, 72212 VÄSTERÅS
Telefon: 021-403940
WWW: www.it-gymnasiet.se

Läs mer på

Vill du också göra din skola synlig här?

Jag vill ha mer information

Vill du göra reklam för din skola?

Snabb kontakt

info@skollistan.eu

* dessa kontakter är inte skolkontakter, utan kontakter till operatören av SkolListan.eu

Operatör av webbplats

just4web.cz s.r.o.
Org. nr.: 27547876

Gå till kontakt