Förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, högskolor
Det finns 7 600 skolor i databasen

Är ditt barn stressat över gymnasievalet?

Är ditt barn stressat över gymnasievalet?Nu har många ungdomar ett stort val framför sig - det är dags att välja utbildning. En del högstadieungdomar har redan valt, men för andra fortsätter våndan till mitten på februari.

10. 2. 2016

I dag finns 18 nationella gymnasieprogram att välja mellan.

 

Hur ska jag tänka?

Men hur kommer man då fram till vad som passar en själv?

Jag brukar säga två saker. Det ena är att ta reda på vem jag är, vad jag vill, vad jag tycker om, när jag trivs och mår bra. Det andra är att ta reda på vad alternativen är.

För den som har siktet på ett yrke i framtiden kan det vara en god idé att tänka till. För de arbeten som kräver en högskole- eller universitetsutbildning är det viktigt att skaffa sig behörighet genom gymnasieprogrammet. Men även om det inte blir rätt från början går det att ordna.

Det är inte säkert att man väljer rätt program, men då kan man komplettera det senare. Och inget program täcker allt. Det är nästan vikigare att man väljer utifrån att man ska klara att ta examen, snarare än att söka ett program bara för att gardera sig. Då är risken större att man inte klarar av det.

 

Avdramatisera stressen

Väldigt få ungdomar vet vilka vägar eller jobb de kommer välja i framtiden. Men det går alltid att backa och det är viktigt att hjälpa till att lyfta bort stressen och ångesten, det går alltid att lösa lite längre fram. På vägen har man alltid lärt sig något nytt, även om vägen kanske tar längre tid.

Källa: expressen.se

Kommentarer till artikeln

Toppskolor
arrow
arrow
IT-Gymnasiet Västerås
Ingenjör Bååths gata 47, T 6, VÄSTERÅS
www.it-gymnasiet.se
IT-Gymnasiet Västerås
arrow
Alsalam
Hagagatan 51 A, ÖREBRO
www.alsalam.se
Alsalam
arrow
arrow
Klicka HÄR om du vill lägga till din skola på det här stället.
Närmaste händelser på skolor