Förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, högskolor
Det finns 7 600 skolor i databasen

Skadligt för barn att börja på förskola för tidigt

Skadligt för barn att börja på förskola för tidigtI Norge har man precis ändrat reglerna för förskolor, så att även barn under ett år kan börja på förskolan. Ändringen är inte bra för barnen, menar Trine Klette, professor vid högskolan Diakonova.

17. 5. 2016

Barn under ett år upplever mycket stress när de skils från sina föräldrar.

– Trots att vi i dag har massor av kunskap om de minsta barnens behov av stabilitet och en fastare tillvaro ser vi att yngre barn kommer att erbjudas plats på förskolan. Jag kan inte se hur det här utgår från det lilla barnets behov. Jag är verkligen orolig, säger hon till NRK.

 

Stressfyllt för de små barnen

Enligt Klette, som har 20 års forskning kring barn i ryggen och just nu forskar om hur ettåringar upplever det att börja på förskolan, upplever de yngsta barnen mycket stress i samband med att de separeras från en förälder, och att det också är stressfyllt att möte så många nya vuxna och barn.

– Detta kan påverka förmågan att hantera känslor senare i livet och hur de lyckas relatera till andra människor, säger Trine Klette.

 

Ministern: Upp till föräldrarna

Men den minister som är ansvarig för de nya förskolereglerna, Torbjörn Röe Isaksen, säger att förändringen handlar om att ge föräldrarna rätt att bestämma, och att det till syvende och sist är upp till dem att avgöra om deras barn är redo för förskola.

– Det finns inget mål från regeringen att yngre barn ska börja på förskola. Men med det nuvarande systemet tvingas föräldrar till obetald ledighet för att de inte får förskoleplats, säger han till NRK.

Källa: svt.se

Kommentarer till artikeln

Toppskolor
arrow
IT-Gymnasiet Västerås
Ingenjör Bååths gata 47, T 6, VÄSTERÅS
www.it-gymnasiet.se
IT-Gymnasiet Västerås
arrow
arrow
arrow
Alsalam
Hagagatan 51 A, ÖREBRO
www.alsalam.se
Alsalam
arrow
Klicka HÄR om du vill lägga till din skola på det här stället.
Närmaste händelser på skolor