Förskolor, grundskolor, gymnasieskolor, högskolor
Det finns 7 600 skolor i databasen

Allt fler anmälningar om svenska så kallade bluffuniversitet kommer in

Allt fler anmälningar om svenska så kallade bluffuniversitet kommer inDet handlar alltså om folk som säljer icke erkända examensbevis till personer runt om i världen.

3. 12. 2015

Hos The International Virtual University, IVU, kan du för 17 000 svenska kronor få en civilingenjörsexamen om du pluggar hårt på distans i ett år.

På Universitet- och högskolerådet, UHR, får IVU många varningslampor att lysa. De senaste femton åren har myndigheten fått in allt fler anmälningar om svenska så kallade bluffuniversitet. Många av dem riktar sig till engelsk- och arabisktalande studenter.

 

Inte rätt kunskaper för jobben

– På en internationell skala är det en oerhört stor verksamhet och den finns i en omfattning som har växt och vuxit i och med internets utbredning, säger Lars Persson som är enhetschef på UHR.

Det finns en gråskala av olika former av bluffuniversitet. För några räcker det med att ha ett giltigt kreditkort för att få en examen, medan det hos andra förekommer viss undervisning.

– Med det här kan det ju hamna personer i tjänster och befattningar som inte har rätt kunskaper för att kunna utföra arbetet. Då kanske andra inte kommer i fråga och det riskerar att urholka trovärdigheten kring examina, säger Lars Peterson.

Källa: sverigesradio.se

Kommentarer till artikeln

Toppskolor
arrow
arrow
Alsalam
Hagagatan 51 A, ÖREBRO
www.alsalam.se
Alsalam
arrow
arrow
IT-Gymnasiet Västerås
Ingenjör Bååths gata 47, T 6, VÄSTERÅS
www.it-gymnasiet.se
IT-Gymnasiet Västerås
arrow
Klicka HÄR om du vill lägga till din skola på det här stället.
Närmaste händelser på skolor